Vad vi kan förvänta oss inom en snar framtid: hockeymatcher 2022-2023 i Sverige
Vintern är här och ett nytt år är på väg. Oavsett vad som händer i världen, från ekonomi till geopolitik, är hockeyfans redo att följa sina favoritturneringar när som helst på året och i vilken situation som helst.
Nej, de har naturligtvis många andra alternativ för att tillbringa sin fritid mellan matcherna. Gå till exempel till online casino utan spelpaus och ignorera TV-reklamerna medan lagen gör sig redo för den nya perioden.
Ja, det är mitt i den svenska hockeyturneringen. En av de starkaste ligorna i världshockeyn, i nivå med NHL. Det finns alltså mer än ett dussin matcher för fansen att titta på.
Mästerskapet 2022 är redan det 48:e i landets historia. Låt oss se vad vi kan förvänta oss av den här säsongens turnering och finns det några klara favoriter?
Svenska ishockeyförbundet 2022-2023
Som vi har skrivit tidigare är mästaren den 48:e i ligans historia. Tidigare hette den Svenska Elitförbundet eller Elitserien. Turneringen var och är fortfarande den starkaste ligan i landet. Den 17 september varje år börjar nästa säsong. Hela evenemanget pågår fram till den 9 mars året därpå.
I turneringen deltar de 14 starkaste lagen från hela landet. I slutet av varje säsong blir en av de tävlande (som ligger sist i den totala tabellen) nedflyttad till den lägre ligan eller HockeyAllsvenskan, medan vinnaren av den lägre ligan blir uppflyttad till den högre divisionen. Och den här situationen inträffar varje säsong. Ibland ger dessa turneringar fansen helt oväntade resultat.
Det fina med den svenska ligan är att de är förvånansvärt snabba på att hitta unga talanger. Många spelare från de flesta klubbar åker regelbundet till NHL- och KHL-spel, så deras platser tas upp av unga talanger som efterträder dem i NHL och andra stora turneringar flera år senare. Därför är den svenska ligan mycket intressant att följa.
De som har tittat på och intresserat sig för hockey under lång tid vet att svenskarna kännetecknas av ett mycket aggressivt, genomgripande och offensivt spel från sina backar. Ja, de offrar försvaret för att attackera och skapa extra press på motståndarlaget.
Följande lag spelar i Elitdivisionen i år:
● Brynäs
● Växjö Lakers
● Karlskrona
● Leksand
● Linköping
● Luleå
● Malmö Redhawks
● Mora
● Oskarshamn
● Rögle
● Timrå
● Färjestad
● Frölunda
● HV71
● Skellefteå
● Örebro
● Djurgården
De tre främsta i slutet av den första halvan av säsongen är följande:
Växjö – första plats och 53 poäng. 26 matcher har spelats.
Skellefteå – 2:a plats med 50 poäng. 26 spelade matcher.
Frölunda – 3:e plats och 47 poäng på samma 26 spelade matcher.
Tre klubbar ligger sist i tabellen:
Rögle – 12:e plats och 31 poäng. Klubben kommer med stor sannolikhet att stanna kvar i högsta divisionen.
HV 71. Den klubb som nådde den högsta divisionen förra året har en stor chans att åka ner. De ligger på 13:e plats av 14 möjliga med totalt 30 poäng på 25 matcher.
Malmö är den klubb som har det sämsta resultatet i turneringen hittills. Naturligtvis kan saker och ting förändras, men de kommer säkerligen inte att vara favoriter. På 26 spelade matcher har klubben bara lyckats ta 27 poäng.
HV-71 och Malmö kommer att kämpa för att överleva i det övre skiktet av hockey.
Det är fortfarande några veckor kvar till nyår för att spela de sista matcherna för 2022 och sedan åka till julhelgen. Därefter kommer verksamheten att återupptas, med många och mycket intressanta matcher.
De första matcherna 2023 kommer troligen att vara lugna, eftersom spelarna behöver tid för att komma in och återhämta sig från sin ”semester”. Men det betyder inte att det inte händer något intressant på och utanför isen just nu.
Under det kommande året kan vi se tillbaka på några höjdpunkter som ägde rum under den första halvan av turneringen.
Och det första som omedelbart kommer i åtanke är Niklas Hjalmarssons återkomst till HV-71-klubben. Spelaren missade säsongen 2021-2022 och har återigen bestämt sig för att fortsätta sin karriär. 35-åringen har redan den prestigefyllda pokalen och är listad som Stanley Cup-vinnare.
Nicklas bestämde sig för att återvända till klubben i sin hemstad, som var hans startpunkt i den professionella hockeyvärlden.
En annan legendarisk hemkomst, om man kan kalla det så, var när den svenske spelaren Loui Eriksson skrev kontrakt med klubben Frolunda. En legendarisk spelare som har spelat i Nordamerika sedan 2005. Under sin karriär spelade han 16 NHL-säsonger och en KHL-säsong i USA. Nu är han tillbaka i ett europeiskt lag.
Hittills har bara halva turneringen gått och analytiker gör inga stora förutsägelser om den framtida vinnaren. Alla väntar på slutspelet och fler matcher från Europas bästa spelare.
* Detta är en artikel skriven av Bandyfebers samarbetspartner. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Bandyfeber-redaktionens åsikter.