Tuomas Määttä glänser i ryska ligan: ”Kan bli bättre”
HELSINGFORS. Efter fyra år i Edsbyn bestämde sig Tuomas Määttä, Finlands för tillfället bästa bandylirare, att ta nästa steg i karriären: spel i ryska storklubben SKA Neftyanik.
— Jag satt på flera anbud, såväl från Sverige som från Ryssland men det var Neftyaniks tränarduo Michail Svejsnikov och Thony Lindqvist som övertygade mig, säger Tuomas Määttä.
Augusti 2020. Man är knappt två veckor in i säsongen då regionens guvernör och klubbens president häktas som misstänkt för beställningsmord och förpassas i fängelse i Moskva. Samtidigt visar klubben dörren för Svejsnikov medan Thony Lindqvist lämnade klubben på eget initiativ.
— Jag tror att jag hann genomföra fyra träningspass på is med den här tränarduon bakom rodret. Efter det byttes såväl klubbledning som tränare ut, säger Tuomas Määttä.
Ny tränare för SKA Neftyanik blev före detta målvaktslegenden Iljas Chandaev, som bland annat har två VM-guld och hela 11 ryska mästerskapstitlar med Dynamo Moskva och Vodnik på meritlistan. Assisterande tränare blev i sin tur Artur Fedorov, som spelade i den finska ligan åren 1994-2010 (Akilles, Vesta, Botnia) och har därefter fungerat som tränare för klubblaget Botnia samt för Estlands herrlandslag.
”Mycket att smälta”
— Visst var det mycket att smälta då tränarna som rekryterat mig plötsligt sattes åt sidan. Nya tränaren har också en lite annorlunda syn på bandyn men det var bara att försöka anpassa sig, menar Määttä.
Både Tuomas Määttä och de övriga bandyproffsen i Neftyanik verkar ändå ha funnit den röda tråden i sitt spel. Laget vann i början av januari den ryska Supercupen (som spelats sedan 2018) genom att finalbesegra Dynamo Moskva med 4–2.
— Vi spelar kanske inte den bästa bandyn i serien, men består av flera skickliga individer som på egen hand kan vända jämna matcher till vår favör.
Chabarovsk betraktas som huvudstad i ryska Fjärran Östern och ligger endast 30 kilometer från gränsen mot Kina. Staden har drygt 600 000 invånare och där finns alla förströelser en storstad kan erbjuda.
Har egen bostad
— Jag har en egen liten bostad i stadskärnan och den ligger på gångavstånd från allt. Jag brukar gå ut och äta eller gå på bio eller så går jag till butiken och lagar mat hemma, berättar Tuomas Määttä.
Bandy är en stor och populär sport i Chabarovsk och faciliteterna är det heller inget fel på. Eller vad sägs om SKA Neftyaniks hemmahall Jerofej Arena som rymmer hela 10 000 åskådare.
— I Jerofej Arena finns i princip allt en bandyspelare behöver. Utrymmena är proffsiga och högklassiga och vi har bland annat egen konditionssal och eget omklädningsrum.
Neftyanik är för tillfället ute på en två veckor lång spelresa. På programmet står grundseriens två sista matcher samt med stor sannolikhet en slutspelsmatch innan laget återvänder hem.
Är spelresorna tunga?
— En flygresa till exempelvis Moskva tar 7-8 timmar i anspråk så visst är det lång tid att sitta på sin plats. Och två veckor med hotellboende är ändå lite annorlunda än att få vara hemma i egen bostad.
Ryssland är en jättenation och det bekräftas senast med det faktum att det finns hela elva tidszoner i landet.
— Jag märkte att jag till en början blev lite jetlaggad av allt resande, men nu har kroppen vant sig med att resa mellan de olika tidszonerna. Korta två timmars spelresor gör vi med buss men i övrigt är det flyg som gäller, säger Määttä.
Då två omgångar återstår av grundserien i den ryska Superligan ligger SKA Neftjanik trea med 60 poäng. Tabellen toppas av Dynamo Moskva med 67 poäng före HK Jenisej Krasnojarsk med 66 poäng.
Hoppas spelet lossnar
— Vi kan prestera mycket bättre än det här som lag och förhoppningsvis lossnar det i slutspelet. Dynamo och Jenisej är definitivt våra främsta motståndare i kampen om ligatiteln — jag skulle vara förvånad om något lag utanför den här trion skulle ta sig till final.
På individuell nivå har Tuomas Määttä också gjort väl ifrån sig. I säsongens 24 matcher så här långt har han producerat 51 poäng (23 mål och 28 målgivande passningar).
— Inledningen var kanske lite knagglig men det berodde till stor del på den nya miljön och på helt nya lagkompisar. Till en början tänkte vi inte alltid i samma banor men nu har vi börjat finna en gemensam melodi i spelet.
Laget har i normala fall ett gemensamt träningspass per dag. Något fixerat klockslag för träningarna finns inte utan tiden anpassas för att tjäna kommande match så bra som möjligt.
Tränar hårt
— Jag gillar att träna och tränar mycket även på egen tid. Jag tränar garanterat mest i hela laget men å andra sidan så har vi betydligt äldre spelare i laget som kanske behöver mera tid för återhämtning. I fall jag inte tränar så vilar jag eller kopplar av genom att spela PlayStation.
Tuomas Määttä valdes i fjol till bästa spelare i elitserien. Efter att ha spenderat drygt ett halvt år i den ryska Superligan har han en klar åsikt om skillnaderna mellan de två serierna.
— Aggressiviteten i försvarsspelet är kanske den enskilt största grejen och så föredrar man här i Ryssland en mer anfallsbetonad bandy. I Sverige vänder man ofta hemåt för att bygga upp spelet på nytt och söka nya ytor och luckor. Här är det mer tuta och köra framåt som gäller och viljan att göra mål är stor. Det passar åtminstone min spelstil, säger Määttä.
Vill utvecklas
Även om Tuomas Määttä rosats och prisats från olika håll och till och med kallats världens bästa bandyspelare står finländaren fortfarande stadigt med bägge fötterna på jorden.
— Jag kan bli bättre på alla delområden inom bandyn och jag är beredd att jobba hårt för att förbättra mina svagheter. Jag har svårt att tänka mig att jag någonsin skulle kunna betrakta mig färdiglärd som bandyspelare.
Andreas Sjöblom