Synergin teknik och sport
Teknik är ett samlingsnamn för olika metoder vars mål är att minska behovet av fysisk eller psykisk belastning och öka levnadsstandarden för människor. Detta görs genom att hitta nya sätt för att effektivisera en redan befintlig metod eller teknik, eller genom att utnyttja och omvandla resurser i naturen till varor, processer och anläggningar. Oavsett om det gäller utbildning, nöje, arbetsliv eller infrastruktur krävs det inte ett snille för att lista ut att tekniken haft stor påverkan på det mesta som vi människor ägnar oss åt från det att vi vaknar tills vi går och lägger oss. Utbildningssektorn som tidigare varit förpassad till klassrum och aulor kan numer exempelvis äga rum genom e-learningplattformar som erbjuder onlinekurser och träning inom vitt skilda områden.
På samma vis har nöjesvärlden revolutionerats genom att vi idag har tillgång till musik, film och litteratur på ett mer lättillgängligt sätt än tidigare genom tjänster som Spotify, Netflix, e-böcker och bibliotekappar som gör det möjligt att läsa de senaste litterära verken direkt på mobilen. När det gäller sociala interaktioner människor emellan har tekniken haft en enorm påverkan på så vis att vi idag snabbare och enklare kan kommunicera med varandra i tal, skrift och bild på global skala. Tjänster som Skype, Zoom och Facetime har gjort det möjligt att bibehålla vänskaps- och affärsrelationer över geografiska gränser och tidszoner på ett sätt som var otänkbart under 80- och 90-talet. Även inom sportvärlden har tekniska innovationer fått genomslag. Tekniken används här bland annat för exakta tidtagningar och för att mäta elitidrottares rörelseutveckling, hjärtslag och syreupptagning. I den här artikeln tänkte vi kika lite närmare på synergin teknik och sport.
Hockey och bandy oavsett säsong och land
Hockey och bandy har traditionellt varit sporter som har utövats och haft spridning i särskilda länder. Därutöver är i vart fall hockey en aktivitet som är starkt säsongsbetonad. Möjligheten att spela- och ta del av dessa aktiviteter har därmed varit något begränsad både säsongsmässigt och geografiskt. Teknikens framsteg, innefattandes bland annat internet, har ändrat detta. Idag kan man spela hockey online eller genom Nintendo Switch spel såsom “Blades of Steel”. Dessutom kan man, oavsett var man befinner sig, följa bandy- och hockeymatcher live genom tjänster såsom Twitch och betta på dessa på olika bettingsajter. En jämförelse kan göras med spelbranschen som också genomgått en betydande omvandling genom tekniken. Klassiska spel såsom poker kan nu både tittas på och deltas i genom så kallade live pokerrum som visar internationella turneringar i olika delar av världen.
Youtube för inspiration och bildning
Tidigare var hockey och bandy förpassat till särskilda tider i tevetablån. Genom nätet kan man dock idag hålla sig a jour och uppdaterad om sin favoritsport genom Youtube. Här finns kompileringar av decenniets bästa hockeymål för den som vill förkovra sig i sin hockeyhistoria. Dessutom finns en rad olika så kallade “tutorials” där proffsen med ljud och bild tipsar amatörspelare om knep och strategier för att bli en bättre hockeyspelare. På Youtube finns även CBC dokumentären The History of Hockey som visar hur sporten växte fram och blev populär att titta på kostnadsfritt.
Sajter med senaste nytt
Innan internet slog igenom var hockey- och bandyfantasten tvungen att investera i fack- och branschtidningar för att hålla koll på favoritspelare, matchresultat och viktiga nyheter. Internet har gjort informationsutbudet rikare och snabbare och det finns idag en rad olika sajter som specialiserar sig på dessa sporter där fantaster kan ta del av underhållande och viktigt stoff i realtid. Dessa sajter har även fungerat som ambassadörer för hockey och bandy då dessa får en bredare geografisk spridning som inte varit möjlig med tryckt press.
Enklare att organisera
Genom att de flesta hockey- och bandyklubbar idag har egna hemsidor med matnyttig information om hur en blir medlem och spelar är sporterna idag betydligt mer tillgängliga än tidigare. En kan göra efterforskningar om rätt klubb från hemmets lugna vrå, mejla med ansvariga och till och med sajna upp sig för medlemskap utan att behöva ta sig runt till de olika klubbarna. När en väl är en del av laget gör Whatsapp-grupper och Facebookevent det betydligt enklare att organisera resor, växla erfarenheter med lagkompisar och organisera spelscheman.
Detta är ett text som är skriven från en av våra partners och är inte skriven av Bandyfebers redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Bandyfeber-redaktionens åsikter.