Muhrén: ”Spela VM vart tredje eller fjärde år”
Sverige tog guld i årets bandy-VM men publiksiffrorna har varit en stor besvikelse.
Bandylegendaren Magnus Muhrén riktar nu svidande kritik åt att biljettpriser trissats upp på grund av avlönade konsulter och arbetare
– De har sett sig tvungna att få in pengar till sina löner vilket då lett till de katastrofala biljettpriser som varit, säger Muhrén.
Det blev till slut ett efterlängtat guld efter ett riktigt bandydrama mot Ryssland. Men bara 2 888 åskådare var på plats i Göranssons arena för att följa finalen. En stor missräkning och frågan många ställer sig är vad det klena intresset berott på.
Bandyikonen Magnus Muhrén, som varit expert i TV-rutan under VM, är djupt bekymrad över hela arrangemanget och har tidigare varit starkt kritisk till upplägget.
Den åsikten har inte ändrats, snarare är Magnus Muhrén nu ännu mer kritisk.
– Som jag sagt förr så har arrangemanget på många sätt varit ett totalt fiasko. Som jag ser det beror det helt och hållet på att det har arrangerats av människor som inte förstår sporten bandy och att det drivits av en organisation med fullt avlönade arbetare och konsulter vilket i sin tur innebär att de sett sig tvungna att få in pengar till sina löner vilket då lett till de katastrofala biljettpriser som varit.
Elitserieklubben Sandviken har skött om logistiken med lagen och matcherna, men har varit utestängt från marknadsföring. Bland annat prissättning av VM-biljetter.
– Vilket har skapat ett arrangemang där man inte alls har fått människorna i Sandviken engagerade och man har heller inte ens försökt locka till sig publik från närliggande bandyorter. Inte ens SAIK:s ungdomslag var inbjudna till en enda match och på finalen då arenan var full endast till två tredjedelar så var det endast några få ungdomspelare ifrån SAIK på plats då deras föräldrar, fullt förståeligt, förmodligen ansåg att biljetterna var för dyra.
Just priserna på biljetterna har Magnus Muhrén svårt att släppa. Han menar att många unga barn och ungdomar nu gått miste om att se bandy på absolut toppnivå.
– Det tycker jag är en av de största katastroferna för när får våra ungdomar en bättre chans att se världens bästa spelare live? Bandy-VM ska för mig vara en folkfest och det bör drivas till stor del av ideella människor om det ska kunna genomföras på det sättet. Vi är på många sätt en liten sport och Sandviken är en liten stad så det är faktiskt inte möjligt att få tillräckligt många människor att betala 400-600 kronor för att fylla Göransson flera gånger under en vecka, säger Muhrén och fortsätter:
– Om priserna hade varit humana och man hade jobbat på att få bandysverige och kanske framförallt de närliggande städerna/klubbarna att sluta upp för att göra det till en fest så hade det gått få till ett bra arrangemang tror jag. Det är dock inte heller en bra idé att spela alla matcher på samma ort. Som jag sa tidigare är Sandviken en liten stad.
Hur ska bandy-VM återigen få upp intresset på det sätt som sporten förtjänar? Enligt Magnus Muhrén är utklassningssiffror i matcherna ett stort problem och måste åtgärdas.
– Det första är att matcherna där ettan och tvåan i A-gruppen möter trean och fyran i B- gruppen måste bort. Skillnaden i kvalité är löjligt stor så det funkar inte.
När det väl drar ihop sig till final vill Magnus Muhrén att guldet ska avgöras över fler matcher.
– Jag skulle kunna tänka mig ett koncept där man spelar om guldet i en matchserie i bäst av tre eller kanske bäst av två. Det skulle ge fler matcher av den kalibern vi såg i finalen igår. Sist men inte minst så anser jag att man måste sluta spela VM varje år och återgå till att spela vartannat år som det var tidigare, eller kanske till och med vart tredje eller vart fjärde år. Det blir för urvattnat som det är nu tycker jag. Ju mer vi åskådare får vänta på ett VM ju mer sugen blir vi anser jag.
Mattias Bladh