Hagberg: ”Rädd för att SAIK som förening försvinner”
SAIK är i stor ekonomisk kris. Klubben säger upp spelarnas avtal som därmed löper ut efter säsongen.
SAIK:s assisterande tränare, Henrik Hagberg, berättar nu om den jobbiga situationen — som han menar har pågått i många år.
— Jag har vetat om i tio år att föreningen skötts dåligt, säger han till Bandyfeber.
Bandyfeber var först att avslöja under fredagsmorgonen att Sandviken säger upp alla befintliga spelaravtal för avslut den 31 mars 2019. Något Bandypuls också sedan skrev om.
Detta då klubben känner sig osäkra på att få förnyad elitlicens.
Senare på fredagen bekräftade klubben också uppgifterna på en presskonferens där SAIK också presenterade andra åtgärder för att få ordning på ekonomin, bland annat priset på matchbiljetter för att locka fler åskådare.
Enligt uppgift till Bandyfeber uppgår de nuvarande skulderna till cirka 4 miljoner.
Det är, med andra ord, en bekymmersam tid som väntar en längre tid framöver för en av landets mest framgångsrika bandyklubbar med nio SM-guld och ett antal finaler de senaste åren.
När Bandyfeber pratar med Henrik Hagberg, assisterande tränare i SAIK och tidigare hyllad spelare i klubben under tio säsonger (1998-2009), så berättar han att de tunga beskeden kändes hårt att ta emot.
— Även om jag vetat om att det ser riktigt illa ut är det ju såklart jättejobbigt. Det är den förening som ligger mig varmast om hjärtat och som jag representerat de senaste 20 åren i stort sett, säger han.
— Man vill ju inte att det ska vara så här utan man vill ju vara stolt över den föreningen man representerar.
Hur länge har du vetat om det?
— Alltså, jag har ju vetat om i tio år att föreningen skötts dåligt. Så jag tycker det här som händer nu är det bästa som hänt föreningen på länge.
Vad är anledningen till att föreningen skötts dåligt som du har upplevt det?
— Det är ju i grund och botten en ledningsfråga och att vi brustit på marknadssidan senaste 7-8 åren.
Henrik Hagberg menar att SAIK inte förmått ta hand om sina partners på rätt sätt. Vilket inneburit att klubben tappat många sponsorer och intäkter.
Det har figurerat olika siffror i medier om hur mycket skulder ni har den senaste tiden. Hur mycket är det totalt?
— Det är inget jag är insatt i vilka summor det handlar om. Det viktigaste för mig är att man pratar och tar tag i problemen och samtidigt visar på att man gör en förändring.
Säga upp alla spelaravtal redan nu för avslut den 31 mars 2019 — rätt eller fel?
— Jag är för dåligt insatt i vad som gäller med avtalen som är skrivna. Om de måste sägas upp nu eller senare. Jag tycker den nya styrelsen tar ansvar och berättar för spelarna hur det ligger till och ger dem chansen att fundera över hur de vill göra nästa säsong.
Är du rädd att SAIK ska tappa sina stjärnspelare?
— Nä, jag är rädd för att SAIK som förening försvinner. Det här måste göras och jag hoppas att så många som möjligt i och runt föreningen som spelare, ledare, partners, supportrar, funktionärer med mera knyter näven och jobbar ännu hårdare än tidigare för att lösa det här.
— Det finns starka krafter både inom föreningen och näringslivet som vill lösa det här och då känner i alla fall jag att jag vill vara med och hjälpa till.
Hur kan detta komma att påverka er rent sportsligt fortsättningsvis denna säsong?
— Svårt att säga och alla påverkas vi olika av situationen och det måste man acceptera. Men jag hoppas och tror att vi kan vara fokuserade när det är träning och match.
Det är ingen hemlighet att flertalet elitserieklubbar har det svårt ekonomiskt och alltså inte enbart SAIK.
Henrik Hagberg menar att sporten måste, bland annat, moderniseras för att nå mer publik till arenorna.
— Känns som att bandyn i stort måste bestämma sig vad man vill. Vill man ta nästa steg måste man nog släppa snacket om att allt gammalt är så charmigt. Spela utomhus och att ett landslag går igenom en cafeteria till en landskamp är inte framtiden i min värld, säger han och fortsätter:
— Man kan inte heller gnälla på publiksiffror och sen tycka att det är bra att Sverige-Ryssland som är det bästa och häftigaste sporten kan erbjuda drar 500 pers.
I stället riktar Henrik Hagberg ljuset på Villa-Lidköping, som ett exempel på en klubb som lyckats med att locka folk till Sparbanken Lidköping arena.
— Man måste titta mer på vad en sån förening som Villa gör. De har byggt från grunden och hittat rätt nycklar för att skapa ett stort intresse och bra drag kring bandyn.
Mattias Bladh