Miracle on Ice – en av de största överraskningarna i ishockeyns historia

Den som var några år när vinter-OS i Lake Placid begav sig år 1980 minns med största sannolikhet den hockeymatch som idag världen över går under benämningen “Miracle on ice”. Nämligen den mellan Sovjetunionen och värdnationen USA.

Sovjet var starka förhandsfavoriter och inom hockeyvärlden var de otroligt överlägsna. Men faktiskt så var det USA som gick segrande ur matchen. Världen var i chock – det var ett mirakel på is!

Fem av sex tidigare guldmedaljer i bagaget för Sovjet

Det var inte svårt att se hur Sovjet kunde få ett så pass stort favoritskap som de faktiskt hade inför matchen. Det sovjetiska laget hade en lång rad av viktiga segrar i bagaget. Bland annat hade man vunnit guldmedalj i fem av de sex senaste vinter OS-mästerskapen. Det var ingen som förväntade sig något annat än att de skulle ta hem guldmedaljen även i Lake Placid.

Spelarna i det sovjetiska laget var professionella hockeyspelare, där i stort sett alla levde på att spela hockey. De hade bred erfarenhet av både internationella och inhemska hockeymatcher, och majoriteten av dem hade ett stort antal matcher bakom sig.

USA:s lag, å andra sidan, bestod till största delen av amatörspelare. Endast fyra av lagets spelare hade någon mer seriös erfarenhet, och med det sagt var det inte någon erfarenhet att hänga i julgranen jämfört med det sovjetiska lagets. I tillägg var det amerikanska landslaget inte bara det yngsta under hela vinster-OS det året, utan faktiskt det yngsta i nationens hela landslagshistoria.

Viktiga förväntningar kan ha spelat in

Så vad var det då som gjorde att de amerikanska gossarna kunde vinna över en så stor hockeynation som Sovjet? Jo, till att börja med hade USA fördelen av att vara underdogs. Det vill säga att ingen hade några direkta förväntningar på att de skulle prestera.

Och är det något vi har sett prov på sedan tidigare, så är det att det definitivt kan vara till en fördel att få möjligheten att leverera utan att omgivningen har höga förväntningar. För höga förväntningar leder till press, och en yttre press är ofta svår att leva upp till. Precis som låga förväntningar gör att man inte har något att förlora och därför kan leverera maximalt. Det har vi sett prov på flera gånger inom allt från idrott till musikvärlden till filmduken.

Sovjetunionen kunde dock leva upp väl till förväntningarna under gruppspelet, där de med gott självförtroende tog sig igenom match efter match helt obesegrade. Vad man däremot inte räknat med var att även USA gick obesegrade genom sin grupp (där man spelade 2–2 mot Sverige, väl värt att nämna). I medaljomgångens första omgång möttes USA och Sovjet och man trodde att det skulle bli en enkel match för Sovjet.

Det blev det inte. USA bjöd på motstånd och första perioden slutade 2–2. Efter andra perioden ledde Sovjet med 3–2, men i den tredje och sista perioden fick USA in 2 mål och slutresultatet blev 4–3. Matchen utsågs under 1999 till 1990-talets bästa sportögonblick av magasinet Sports Illustrated.

Annons: Detta är en annons från vår partner och inte skriven av Bandyfebers redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Bandyfeber-redaktionens åsikter.